Дървета и храсти за железопътен моделизъм: Екзотичен ландшафт

Автор: Милан Митев

 

  Екзотичният ландшафт се среща сравнително рядко в железопътния моделизъм, но точно това го прави привлекателен и странно красив. Какво по-точно означава екзотичен ландшафт зависи единствено от въображението, като в повечето случаи се асоциира с тропически и/или пустинни пейзажи. Места, където е топло, а ярките и контрастни цветове заемат основна част от статичните гледки.

 Един крайбрежен пейзаж с плаж също може да се превърне в екзотичен, ако в близост до пясъка има плодови и екзотични градини, а баласта за релсите се слива с цвета на пясъка.

 В тази статия ще ви дадем няколко необичайни комбинации за екзотичен ландшафт в железопътния моделизъм.

 Малки градини с тропически плодови дървета и ярки цветове

 Ярките цветове могат да се постигнат с различни настилки, но също така и с различни цветове над повърхността - структурен флок или декоративни материали. Добра идея е да се използва папрат от серията на NOCH като основен преходен цвят между цветовете на повърхността и цветовете над нея, защото ако предположим че зеленият цвят е неутрален – определено формата на папрата ще е по-интересна за гледане. А папратът има екзотична форма. Също ще могат да се забелязват повече тропическите дървета и храсти, които допринасят за един наистина хубав контрастен цвят над повърхността. В Хобиленд могат да се намерят различни тропически дървета за железопътен моделизъм, например портокалово дърво и лимоново дърво също от серията на NOCH. Техните контрастни оранжеви и жълти цветове ще внесат още малко екзотика в ландшафта. Подобни малки екзотични градини са особено подходящи за съчетаване със сгради.

 

 Фон с плажен или пустинен ландшафт

 Релсите могат да минават през скалист терен, но ако в непосредствена близост изградите крайбрежен или пустинен пейзаж, то определено този кадър ще се превърне в екзотичен. Изборът на настилки е много важен, защото те предоставят този плавен преход от планински към крайбрежен терен, или от крайбрежен към пустинен терен. Естествено, веднага след полагане може малко да им се предаде плавен нюанс с възможно най-точния цвят, за да паснат на остатъка от екзотичния пейзаж по възможно най-перфектния начин. Фонът има за цел да е доплънителен, а не основен елемент, който да привлича вниманието. Един „празен“ фон като плаж и/или пустиня би предал наистина странен контраст към екзотичния ландшафт.

Полета с плодови градини

 При широките открити площи, големият размер допринася както за екзотиката в ландшафта, така ги прави и подходящи за „запълване“ на по-големите свободни пространства в ландшафта. Една плодова градина може да съдържа туфи с контрастни цветове, но пък туфи с монотонни цветове биха помогнали да подчертаят ярките цветове на плодовите дървета. Относно самите плодови дървета – дори и най-типичните ябълкови дървета биха направили ландшафта екзотичен. Може би ландшафт с разцъфнали плодни дървета е още по-екзотичен избор.

Екзотичен пейзаж с цветя

 Една плодова екзотична градина с няколко разноцветни цветя е добър избор. Или пък ландшафт с градини от лалета и подобни едноцветни екзотични цветя, е още по-добър избор.
 
Автор: Хобиленд 
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.
   

В Хобиленд ще намерите всичко необходимо за вашия железопътен макет: