1:48 Американски изтребител Локхийд Мартин Ф-35А Мълния II (Lockheed Martin F-35A Lightning II)

Какво представляват комплектите пластмасови модели за сглобяване?

Комплект умален пластмасов модел за сглобяване е модел, изработен от плътна полистиролова пластмаса, който се предлага на части, които изискват сглобяване и боядисване, и обикновено включват и водни декали.

Какви видове модели за сглобяване има?

Съществува голям набор от теми за моделиране, от които да избирате. Популярните видове модели включват самолети (военни и цивилни), танкове, кораби (цивилни или военни), коли, мотоциклети и фигури.

Освен обекта, който искате да изградите като умален модел, ще трябва да вземете предвид и размера на завършения модел, нивото на трудност, времето, с което разполагате, и бюджета си. Като цяло, когато моделите стават по-големи, те стават по-сложни и така цената също се покачва, както и времето, което ще отнеме за изграждането им.

Какво означават нивата на умения?

Уменията идват с постоянство и практика, ако сте нов в изграждането на модели, може да започнете с по-малък, по-малко сложен проект. По-малките модели се изграждат много по-лесно и по-бързо от големите и сложни комплекти.

1:72 Германски изтребител Месершмит БФ 109Ф-2 (Messerschmitt Bf 109F-2) - сглобка без лепило - модел от ниво 2

Някои производители посочват ниво на умения на своите модели, като се започне от ниво 1 и се стигне до ниво 5. Комплектите на ниво 1 и 2 са идеални за първи модел и можете да изберете модел от ниво 3 за малко повече предизвикателство.

Моделите от ниво 1 са най-малките и прости комплекти модели само с няколко части и могат да включват предварително оцветени части и конструкция за ленсо сглобяване snap-fit, която не изисква лепило.

Моделите от ниво 2 включват повече части, но все още се сглобяват бързо и лесно. Повечето от наличните стартови комплекти ще бъдат от ниво 2.

1:48 Германски изтребител Месершмит Бф 109Г-10 ЕРЛА (Messerschmitt Bf 109G-10 ERLA) - сложен модел от ниво 5

Ниво 3 до 5 в системата от нива, са по-скоро индикатор за броя на частите, включени в модела. Моделист с опит в изграждането на модел от ниво 3 вероятно ще има нивото на умения, необходимо за модели от ниво 5, но тяхното изграждане ще отнеме много повече време.

Повечето марки не посочват ниво на умения в своите комплекти, но като цяло можете да получите представа колко труден ще бъде даден модел по размера и цената; по-лесните модели са по-малки и по-евтини.

Ако купувате първи модел за сглобяване за дете, вероятно ще искате да започнете с комплект snap-fit/сглобка без лепило, който има три основни вида.

Първият е комплект QuickBuild, произведен от Airfix. Тези комплекти използват технология за изграждане с тухлички (подобна на Lego), но когато са завършени, имат гладка повърхност, която за разлика от конструкторите, изглежда като типичен модел за сглобяване. Тези комплекти може да бъдат разглобени и сглобени отново.

QUICKBUILD Coca Cola Volkswagen Beetle - Сглобка без лепило

Друг тип комплект модели за начинаещи е Build 'N Play, произведен от Revell. Тези комплекти обикновено са около дузина части и могат да работят като играчка, когато са завършени (например колата може да се търкаля, без да се счупи, за разлика от обикновен модел комплект, с който не може да се играе, след като бъде завършен). Тези комплекти също могат да бъдат разглобени и изградени отново.

Resistance X-Wing Fighter

Последният и най-популярен вид комплект модели за начинаещи е класически комплект за сглобяване без лепило/snap-fit. Въпреки че не е необходимо лепило или боя за сглобяване (по ваше желание някои модели може да бъдат оцветени) и завършване, тези комплекти са малко по-предизвикателни и са последната стъпка преди да преминете към комплекти за залепване с лепило. Веднъж сглобени, тези комплекти не се разглобяват (без да се огъне или счупи пластмасата). Но допълнителното предизвикателство е чудесно за деца, които са готови да тестват уменията си на следващото ниво.

1:100 Съветски лек танк Т-70Б (T-70B) - сглобка без лепило

След като овладеете комплектите за сглобяване без лепило или ако смятате, че вие (или детето ви) сте твърде напреднали, за да започнете с комплекти за защтракване, можете да преминете направо към комплекти за залепване.

Като общо правило, един комплект винаги ще изисква лепило и боя, освен ако не е посочено друго на кутията! Нивата на умения, нужни за сглобяване на модела, ще варират в зависимост от броя на частите и колко трудно е да се сглоби. Уверете се, че се чувствате удобно на едно ниво, преди да се опитате да преминете към следващото. Опитвайки се да създадете модел над вашето ниво на умения, само ще ви остави разочаровани и раздразнени. Създаването на модели е забавно – не забравяйте да вземете подходящия комплект, за да имате най-доброто изживяване!

Какво означава мащабът?

Казано просто, мащабът ви казва колко по-малък е моделът в сравнение с реалния обект, на който е базиран. Например самолет в мащаб 1/72 би бил 72 пъти по-малък от истинския. Следвайки този пример, реалният Supermarine Spitfire е дълъг 912 cm, така че когато разделите тази стойност на 72 ще полуяите дължината на умален модел на Supermarine Spitfire в мащаб 1/72 с дължина 12,6 cm.

Следователно колкото числото в скалата става по-малко, толкова по-голям ще стане моделът на определен обект. По-голям модел на Supermarine Spitfire би бил в мащаб 1/32. Ако разделим дължината от 912 см на 32 ще видим, че дължината на модела ще бъде 28,5 см.

Има много различни мащаби. Ще откриете, че за всеки обект ще има умален модел в два или три популярни мащаба, като други са по-специализирани. Всеки обект има умален модел в по-малък мащаб за по-лесно сглобяване и вариант в по-голям мащаб за по-сложни модели, изискващи повече време, като много от тях предлагат добър баланс между размер и сложност. Най-популярните мащаби за пластмасови комплекти умалени модели са както следва:

Самолет: За авиомодел общите мащаби са 1/32, 1/48 и 1/72. По-малките и по-прости модели на самолети ще бъдат в мащаб 1/72, а по-големите и по-сложни модели ще бъдат в мащаб 1/32, като моделите в мащаб 1/48 ще бъдат разположени между двата, със средна сложност. Ще намерите и някои модели самолети в мащаб до 1/24 и по-малки в мащаб 1/144, 1/200 и 1/250. Тъй като самолетите от цивилната авиация са много големи в реалния живот, те обикновено се моделират в мащаб 1/1441/200 и 1/250, тъй като биха били много големи в по-често срещания мащаб 1/72.

1:144 Граждански самолет Боинг 757-300 (Boeing 757-300) Дължина на сглобения модел, см: 37,8

Военни превозни средства: Танковете и другите военни наземни превозни средства обикновено са в мащаб 1/72 или 1/35. Ако искате да създадете голяма колекция от военни превозни средства или искате да ги използвате за настолни военни игри, тогава мащабът 1/72 е за вас, докато моделите в мащаб 1/35 ще имат много повече детайли и са подходящи за диорами с един детайлен модел. В тази тема също има ограничен набор от модели в мащаб 1/48. Някои британски производители произвеждат своите малки военни превозни средства и фигури в мащаб 1/76. Това е така, защото железопътните модели OO Gauge са в мащаб 1/76.

1:35 Танк Леопард 2А6 на украинска служба

Автомобили: Най-често срещаният мащаб за модели на автомобили е 1/24. Те са достатъчно големи, за да имат добро ниво на детайлност, като същевременно не заемат много място. По-големите модели автомобили се предлагат в мащаб 1/12. Тъй като са двойно по-големи, те могат да имат много повече детайли. Има и някои по-прости модели на автомобили в мащаб 1/32, като тези в стартовите комплекти от Airfix. Има и модели на автомобили от Формула 1 в мащаб 1/20.

1:24 Автомобил McLaren Senna

Мотоциклети: Тъй като са по-малки от автомобилите, моделите за мотоциклети са в мащаб 1/12 за по-малките модели и мащаб 1/6 за по-големите модели със съответно по-лесно и по-сложно ниво на трудност и брой части.

1:12 Honda CBR1000RR-R Fireblade SP 30th Anniversary

Кораби (военни и цивилни) и подводници: През годините имаше доста различни мащаби за модели на кораби, тъй като стандартът непрекъснато се променяше. В наши дни повечето производители са се спрели на мащаб 1/350 за по-големите модели и мащаб 1/700 за по-малките модели. Има и много малки модели на кораби в мащаб 1/1200. Те изглеждат много по-различно от вече споменатите мащаби за други видове модели, но корабите обикновено са много по-големи, така че трябва да се смалят много повече, за да се направи модел. Ветроходните кораби са по-често с мащаб 1/96 или 1/72, тъй като са по-малки от по-модерните военни кораби.

1:700 Японски разрушител Шимаказе

Фигури: Има три общи размера за модели на фигури. За събиране на големи армии и за настолни военни игри има фигури в мащаб 1/72, които са високи около 20-25 mm и се предлагат в кутии с до 50 фигури. Мащабът 1/35 е обичаен за комплекти от 4 или 5 добре детайлизирани фигури, които вървят заедно с военни превозни средства в мащаб 1/35.

По-големите индивидуални фигури се предлагат в мащаб 1/16 или 1/12.

Какво представлява стартовият комплект модел?

1:72 Германски танк Сд. Кфз. 182 Кинг Тигър (Sd. Kfz. 182 King Tiger) - Пълен комплект за моделиране - Стартов комплект за начинаещи

Няколко марки производители на пластмасови комплекти модели за сглобяване произвеждат набор от така наречените стартови комплекти. Всеки от тези стартови комплекти включва един от по-малките, по-прости комплекти модели, които са идеални за първи модел. В допълнение към самия модел, този комплект включва малко количество лепило, четка и основните необходими цветове за оцветяване на готовия модел. Ако тепърва започвате да се занимавате с моделиране или избирате модел за някой, който никога преди не е правил такъв, горещо препоръчваме да вземете стартов комплект.

Предлагат се и редица подаръчни комплекти. Те са подобни на стартовите комплекти, тъй като включват лепило, четки и боя. Това, което прави подаръчните комплекти различни е, че те ще съдържат повече от един модел или ще съдържат екстри като плакати.

Какви инструменти и принадлежности са ми необходими?

Ако току-що започвате в хобито си по изграждане на модели, не прекалявайте с покупките. Купете основно лепило, няколко бутилки боя (или дори предварително опакован комплект бои, ако цветовете отговарят на това, което ще сглобявате) и само инструментите, абсолютно необходими за сглобяване на модела.

Не се притеснявайте да направите комплекта да изглежда професионално – използвайте първите си няколко комплекта като процес на обучение, за да ви помогне да разберете по-добре уменията и техниките, необходими за завършване на конструкцията. Докато напредвате, ще има десетки полезни инструменти и консумативи, които може да искате да купите на по-късен етап – маскираща лента, моделираща замазка, фотоец и смолни детайли, щипки и т.н., които ще отговарят на вашите напреднали умения.

Има няколко основни инструмента и аксесоари, които препоръчваме да вземете, когато започнете. Много от тези основни инструменти могат да бъдат намерени в комплект инструменти.

Лепило: Най-важният аксесоар, от който ще се нуждаете, е лепилото, обикновено наричано полицимент. За малки части препоръчваме лепило с вградена в капачката четка с фин връх. За по-големи части препоръчваме тънък течен цимент като Mr. Hobby Cement-S. С него може първо да поставите частите на място и да намажете с четка лепилото там, където те се срещат; идеалено решение за фюзелажи на големи самолети и корпуси на кораби.

Странични режещи клещи/резачки: Обикновено наричани „резачки“, те се използват за отстраняване на частите от матрицата. Можете да използвате занаятчийски нож, за да направите това, но той оказва натиск върху частите, което често може да ги счупи или огъне.

Макетен (хоби) нож: Когато премахнете част от матрицата, обикновено се получава малка площ за зачистване, за което е подходящ макетния нож. Бъдете внимателни с пръстите си и старателно отрежете остатъка от свръзката с матрицата от дадената част. Частите често имат излишни линии отстрани, където се срещат двете половини на матрицата. Те може да се премахнат, като внимателно плъзнете страната на острието на ножа по линията.

Абразиви: Бихме ви посъветвали също да се сдобиете с фина пила или шкурка. Ще има моменти, в които трябва да бъдете по-внимателни в почистването на частите или трябва да работите върху по-голяма площ. Абразивите правят това много по-лесно.

Пинсети: Също така е добре да имате поне един чифт добри пинсети. Това ще помогне, когато държите много малки части, които могат да бъдат трудни за задържане с пръсти. Ще ви трябват пинсети, за да поставите декалите в гореща вода. Има специални пинсети за декали, които са гладки и плоски, но можете да се разминете с остри пинсети. Има налични комплекти пинсети, които включват няколко различни пинсети с разнообразни върхове и чифт пинсети за декали.

Четки за рисуване: Има много видове четки. Бихме препоръчали да вземете комплект плоски четки за плоски повърхности и големи площи и кръгли четки за детайли.

Боя: Вие също ще трябва да вземете боя за вашия модел. Инструкциите, включени към вашия модел, ще ви кажат какви цветове боя се препоръчват. Има различни видове бои за модели, всеки със своите плюсове и минуси. Имаме отделна статия за боите за модели. Препоръчвам да избирате акрилни бои, тъй като съхнат бързо и можете да миете четките си във вода.

Някои производители на комплекти за модели като AK Interactive, Tamiya, Mr. Hobby, Green Stuff World, ITALERI и Abteilung 502 произвеждат собствена гама бои. Ако имате предпочитана гама от бои за модели или имате някои бои за модели, останали от предишен проект, и комплектът, който сте избрали, показва боя от различна гама, има страхотен уебсайт за преобразуване на бои за модели, наречен ModelShade, който можете да използвате за съпоставяне на боя от една гама към друга.

Повечето производители на сглобяеми модели поставят списък с необходимите цветове на кутията или в инструкциите към модела в самата кутия.

Не забравяйте, че когато започвате за първи път, не е необходимо да харчите прекалено много пари за инструменти. Започнете с минималното количество, необходимо за сглобяване на един модел. Ако наистина се наслаждавате на хобито, ще увеличавате и разширявате инструментите и консумативите на вашата работна маса с течение на времето.

Трябва ли да използвам аерограф или аерозолни спей бои?

Някои от вас може да се заинтересуват веднага от аерографията, но това наистина не се препоръчва за начинаещи, защото е много сложно, ако не сте подготвени. Като алтернатива можете да използвате аерозолни спрей бои за боядисване на вашите модели, те са наистина страхотни за покриване на големи площи много бързо. Те също действат като грунд, което означава, че ще направят последващото нанасяне на акрилните бои много по-лесно. Що се отнася до грундирането на вашия модел това, което искате да използвате, е бяло, сиво или черно, просто неутрален цвят, който се нанася много бързо. Аерозолните бои не оставят никакви следи от четка, така че това е едно допълнително нещо, за което няма нужда да се притеснявате.

Как да разбера откъде да започна?

Най-добрият начин да започнете е първо да определите какъв модел искате да сглобите. След това определете кое ниво на умения е най-добро за вас. И накрая, изберете мащаба (размера) на комплекта и в крайна сметка самия конкретен комплект.

Моделите, които се предлагат на пазара, са много. Ако харесвате модели от военен тип, разгледайте секциите за модели на самолети, модели на кораби или модели на танкове. Ако харесвате автомобили, разгледайте раздела за модели на автомобили и модели на камиони. Ако харесвате научна фантастика, погледнете раздела за научна фантастика. Ако искате да създавате фигури, осмелете се да преминете към моделите на фигури, където имате избор между военни фигури, цивилни фигури или дори фигури от научна фантастика.

Избрах модел, как да го сглобя?

Всеки модел се доставя с инструкции, обикновено със снимки, които описват точно какви части да използвате и в какъв ред. Частите са номерирани, обикновено по матрица и номер (напр. A5 ще бъде част 5 на матрица A). Просто следвайте инструкциите и преминете през стъпките, като не забравяте да се отдалечите от комплекта, тъй като боята или лепилото трябва да изсъхнат, за да позволите на модела да се втвърди, преди да боравите с него в бъдещи стъпки.

Освен това, как ще изградите комплекта зависи изцяло от вас – и това е красотата на хобито! Чувствайте се свободни да бъдете креативни по отношение на изпробването на нови техники, използването на собствена цветова схема или дори кои стикери прилагате към комплекта. Докато създавате нещо и се забавлявате в същото време, вие го правите правилно.