Защо е препоръчително да се използва грунд преди боядисване на модела

Защо е препоръчително да се използва грунд преди боядисване на модела

Автор: Милан Митев

 

 

  Един хоби модел може да се превърне в хубав хоби модел, само ако е боядисан хубаво. А за хубаво боядисване – грундирането или полагането на основен слой преди самото боядисване е ключов момент за по-хубав резултат.  Но като цяло, грундът има няколко общи цели или причини, които го правят силно препоръчителен преди всяко боядисване на хоби модел:

Сив грунд за сглобяем модел

 

 Да подобри контактната повърхност. Всеки пластмасов хоби модел на самолет или танк, например, може да се боядиса директно след залепянето, независимо дали става въпрос за боядисване с четка или с аерограф. Но боята може много по-лесно да се отлепи от повърхността, особено ако повърхността не е добре почистена!

 Акрилните бои са известни с това, че изсъхват мигновено след нанасяне, което увеличава риска от лош контакт с пластмасовата повърхност. А пластмасовата повърхност обикновено е напълно гладка и даже лъскава като огледало. Затова винаги е препоръчително след сглобяване на хоби модела да се обработи цялата пластмасова повърхност с грунд като Мr. Primer Surfacer 1000 или подобен. Може и да е съвсем тънък слой грунд, но вече повърхността ще е леко матова и ще подобри контакта с боята.  

Грунд за хоби модел

 Да уеднакви цвета на повърхностите. Независимо дали ще боядисвате чист пластмасов хоби модел, смолни, фотоецвани или други части – препоръчително е да се използва основен слой от грунд преди боядисването. Точно както при грунда за боядисване на стени – той уеднаквява повърхността и я прави еднакво устойчива за боядисване, само че грундът за хоби модели също уеднаквява и цвета на повърхностите.

 Изборът на подходящ грунд е още един важен аспект, защото например грундовете от серията АК Interactive съдържат както бял грунд, така и сив грунд, и черен грунд. Ако цвета на боята е много лек или даже прозрачен, това означава, че например една и съща червена боя би изглеждала различно върху бял, сив и черен грунд.

 За хоби модели с по-тъмен цвят или камуфлаж е желателно да се използва по-тъмен грунд, и обратното.  Това прави боядисването много по-лесно, както и прави възможно постигането на някои ефекти, които могат да се постигнат само чрез много тънък слой боя.

 
Автор: Милан Митев
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.
   

 Хобиленд предлага грундове от различни серии и разфасовки, всеки със собствените си специфични характеристики и свойства.

 

AK INTERACTIVE  ГРУНДОВЕ НА АК ИНТЕРАКТИВ

    MR. HOBBY      ГРУНДОВЕ НА МИСТЪР ХОБИ

 TAMYIA   ГРУНДОВЕ НА ТАМИЯ