За мащаба на умалените фигури

Автор: Хобиленд

 

 

  

 Размерът на умаления модел, в зависимост от това на какво е реплика, се нарича мащаб на модела.

 Някои мащаби са изписвани като отношение ( 1:300 или 1.300) или дроб (1/300). Числото в дясно означава на колко инча или милиметра от оригинала съответства един инч или милиметър от модела. За човешка фигура с мащаб 1:300 – 1 инч (25.4 мм) миниатюрата отговаря на 300 инча от реални размер на фигурата.

 

 Други производители на умалени фигури предпочитат да дават мащаба като височина в милиметри. Метричната система се използва от времето, когато умалените модели на човешки фигури са били предимно играчки за децата. Според някои експерти, тази височина се измерва до нивото на очите на фигурата, защото при фигурки с шапки и каски, височината може да варира. Други предпочитат да вземат предвид цялата височина до върха на главата.

 С времето производителите започнаха да правят фигурите малко по-големи от обявения размер, за да подобрят детайлността им. Една уголемена фигура в 15 мм е по-детайлна от една класическа фигура 15 мм. Това е така, защото, ако измерим фигурата с линийка, ще установим, че тя в действителност не е 15, а 18 мм!

 

 Фигури, които са от един мащаб и производител, може да се различават по телосложение, размер на главата и скулптурен стил. Например по-стари отливки и нови отливки на един и същ модел. Разликите са значителни и заради целта на производителя при проектирането на модела – някои се стремят да направят точна детайлна репрезентация на оригинала, докато други производители правят фигури за ролеви и стратегически игри, които трябва да са по-лесни за сглобяване и оцветяване. Тези разлики правят смесването на модели от различни производители в обща диорама, макет или игра много трудно.

 Изчисляване на размера на умалената фигура

За да изчислим математически действителния размер на фигурката в милиметри (до нивото на очите), трябва да разделим числото 1610 на делителя от мащаба. Ще вземем за пример фигура с даден от производителя мащаб 1:285. Изчисляваме по следната формула:

1610/285 = 5.65

Резултатът показва, че фигура с мащаб 1:285 е висока 5.65 мм (до очите), а целят размер е приблизително 6 мм.

И обратно-ако не ни е известен мащаба на фигурка, трябва да измерим с линийка нейната височина в милиметри и след това да разделим числото 1610 на получената стойност. Така една фигура с височина до върха на главата 25 мм (1610/52=64.4) отговаря на мащаб 1:64 (закръгляме числото).

 

 От къде идва магическото число 1610?

 Числото 1610 е получено след преценка на нивото на очите на един средно висок човек измерено в милиметри. Но това число важи само за фигури на производители, които мерят по този начин! За тези, които пресмятат мащаба на своите модели като вземат цялата височина на човека до върха на главата, числото е средния ръст на мъж в милиметри, или 1717 мм.

Комбиниране на фигури с други умалени модели

Да се намери подходящ размер фигура за модел или обратно е математически проблем, който няма точно решение. Както вече стана ясно, няма един универсален начин за измерване на една умалена фигура. Дали височината да се мери до нивото на очите или на цялата фигура, с или без и каската, отдавна е спорен въпрос. Всяка фигура е отделен модел сам по себе си и търсенето на прилики на различни фигури с една височина е безсмислена. Поставени една до друга, те често изглеждат много различни. Причината е в големината на главата. Известен факт е, че размерите на човешката глава се променят според размера на тялото. Инстинктивно може да определим колко висок е някой, дори да не разполагаме със снимка в цял ръст. 

Неточности се появяват и поради факта, че производителите закръглят числата за улеснение. Но те са неизбежни и се приемат от опитните моделисти. С невъоръженото око една разлика от 4% между мащаб 1:48 и 1:50 е трудно уловима. При моделите на кораби в мащаб 1:700 и 1:720 разликата е около 2.8%. При моделите на коли разминаване от 4% е напълно приемливо (мащаби 1:25 и 1:24), а при военните модели заминаване от 9% не е от особено значение (мащаби 1:32, 1:35). 

За щастие не всички хора са с еднакъв ръст и това е единствения факт при умалените модели на фигури, който е абсолютен. Правилото за височината не се прилага при всички войници. Каските и шлемовете добавят височина, а танковите екипажи  и пилотите понякога са по-ниски от останалите войници.

 Приема се, че фигурка с височина 54 мм се комбинира идеално с модел в мащаб 1:32. Ако средният ръст на един войник е 1717 мм ще открием математическата зависимост с популярните умалени модели. Височината на реалния войник (1717 мм) разделена на височината на модела на войника (54 мм) е обратно пропорционална на мащаба на търсения подходящ модел. Или:

1.717 мм/54 мм=?/1

1.717/54=31.796

Резултатът показва, че за нашата фигурка на войник ще е подходящ модел на танк в мащаб 1:32.

Ако търсим подходяща фигура за нашия модел танк с мащаб 1:48, може да я намерим по следния начин-разделяме реалната височина на войника 1717 мм на делителя от мащаба 48.

1.717/?  = 48/1

1717/48=35.77

 Умалена фигура на войник с височина 36 мм ще бъде подходяща за танк с мащаб 1:48.

 В таблицата ще видите по-популярните мащаби за човешки фигури и височината им в милиметри.

 Мащаб 

 Милиметри 

 Описание 

 1:6

 250 

 Основен мащаб за бюстовена известни личности. 

 1:10

 180

 Това е може би най-популярният мащаб сравнително големи фигури на пазара.  Тези модели са най-често умалени фигури на известни исторически личности.

 1:16

 120

 Често срещан мащаб, подходящ за набиращите все по-голяма популярност  военни модели в мащаб 1:16.

 1:18

 90

 В този мащаб е възможно да се постигне задоволителна детайлност, без  фигурата да е прекалено голяма. Характерен за пресъздаване на исторически  личности.

 1:22

 80

 Екшън фигури от популярни филми и игри.

 1:24

 75

 Фигурите в този мащаб са подходящи за модели на коли или самолети в мащаб  1:24.

 1:32

 1:35

 54

 И двата мащаба са изключително популяарни както за индивидулани фигури, така и за групи от фигури в диорама.

 1:48

 35

 Фигурите в този мащаб се съчетават добре с модели на самолети и военни  машини в същя мащаб.

 1:55

 32

 По-малки екшън фигури на герои от филми, игри и различни фантастични  същества.

 1:72

 1:76

 25

 В този мащаб, както и в по-малките от него, фигурите се продават в комплекти  за диорама или ролеви стратегически игри.

 1:87

 15

 Това е на-малкият мащаб, при който една фигура би могла да се нарече умален  модел на оригинала.

 
Автор: Хобиленд 
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.
   

 В Хобиленд се предлагат различни мащаби умалени фигури.