Ръководство за използване на фотоецвани части върху сглобаяеми модели

 

Автор: Хобиленд

 Въведение

През последните години фотоецваните части се превърнаха в основен елемент за много моделисти. Тези детайлни елементи са направени чрез прехвърляне на негатив върху тънък лист метал - обикновено месинг, алуминий или неръждаема стомана. Когато изображението се прехвърля върху метала, полученият отпечатък е устойчив на химикалите за ецване (гравиране). След разяждането на непокритите части от метала с химикала, остава само метална форма, която е точно копие на негатива.

Някои от първите произведени фотоецвани части са емблеми и табели за шасито на модели на автомобили. Сега, почти всичко - от решетки до спирачки и най-малките детайли от интериора на един сглобяем модел се произвеждат чрез тази технология. Ако закупите модел самолет от един производител, но в комплекта включва само пластмасовата отливка и лепило, почти сигурно е, че ще намерите фотоецвани части за него, предоставени от друг производител. По-луксозните и детайлни издания се продават с включен фотоец в комплекта.

Тъй като са метални, гравираните части могат да бъдат направени с по-голяма дебелина от пластмасовите части, което добавя реализъм. Металът също така прави заменянето на една част с друга много по-лесно. Изключително предимство е, че металът може да бъде полиран и обработван до получаването на съвършен реалистичен завършек.

Планиране

Понякога комплектите сглобяеми модели са снабдени с фотоецвани части. В този случай тяхната употреба ще бъде разяснена в инструкциите към модела. Ако обаче частите се закупуват отделно, вероятно ще имате два набора от инструкции – един за пластмасовия модел и втори за фотоецваните части.

Изграждането на сглобяем модел може да изглежда достатъчно сложен, без да се налагат допълнителни проблеми при замяната на някои пластмасови части на комплекта с фотоецваните еквиваленти. Както и с много неща в живота, винаги е добре да планирате напред - ако пътувате до Мексико, няма да отидете, без първо да потърсите испански речник. Така че, разгледайте внимателно инструкциите на комплекта. Решете къде има смисъл да замените оригиналната части от комплекта с фотоецваните такива.

Понякога оригиналните части от комплекти са също толкова добри, колкото фотоецваните еквиваленти, или замяната им може да изисква толкова много работа, че крайното подобрение изглежда незначително.

Подготовка и инструменти

Както при много аспекти на моделизма, добра отправна точка е да изчистите работното си място от други модели и инструменти и да определите инструментите, от които ще се нуждаете за конкретната задача, която предстои.

Инструментите, които може да са необходими, са:

По желание:

Подложката за рязане трябва да е доста твърда. Ако не разполагате със специална подложка, един стар диск е идеален, тъй като е твърд, но няма да пречи или да нарани острието. Частите могат да бъдат извадени от рамката с помощта на специализирани ножици или остър хоби резец (скалпел). Хоби резецът работи най-добре за повечето части, тъй като понякога дори малките ножици трудно влизат в улеите между частите и лесно могат да ги изкривят при рязане. Имайте предвид, че острието на резеца ще се захаби бързо, така че бъдете готови да го смените, когато е нужно.

Подложка за рязане и изработка на модели A2 (450x600mm), самовъзстановяваща се

Подложка за рязане и изработка на модели A2 (450x600mm), самовъзстановяваща се

Независимо от това колко сте внимателни, когато отрязвате части от рамката, често остават неравни ръбчета, които трябва да бъдат отстранени с много фина пила или шкурка.

Комплект от три пили за фотоец - обработени с диамант

Комплект от три пили за фотоец - обработени с диамант

Сгъващите инструменти се предлагат в различни размери. Ако планирате да сгънете големи части като калници, които се движат по цялата дължина на резервоара, тогава ще е необходимо да използвате един от големите модели. От друга страна по-голямата част са миниатюрни и един от по-малките (и по-евтини) инструменти за сгъване ще бъде идеален за тях.

Инструмент за огъване на фотоецвани детайли (размер S)
Инструментът за сгъване на фотоецвани части е абсолютно задължителен. Частите могат да бъдат сгънати с клещи, но сгъваемият инструмент прави работата много по-лесна и е препоръчително да се снабдите с такъв, ако смятате да използвате фотоецвани части в повечето си модели.

Сгъващите инструменти се предлагат в различни размери. Ако планирате да сгънете големи части като калници, които се движат по цялата дължина на резервоара, тогава ще е необходимо да използвате един от големите модели. От друга страна по-голямата част са миниатюрни и един от по-малките (и по-евтини) инструменти за сгъване ще бъде идеален за тях.

Инструмент за огъване на фотоецвани детайли (размер L)

Инструмент за огъване на фотоецвани детайли (размер M)

Фотоецваните части не могат да бъдат залепени с полистирол цимент. Най-популярната алтернатива са циано-лепилата - известни още като супер-лепила. Те се предлагат в различни гъстота от "супер рядко" до "за запълване на празнини" и всяка гъстота е необходима в различни ситуации. За много малки части е възможно да се използват лепила като Clear Fix, хартиени лепила или дори гланц лак, при условие че има достатъчна повърхност. Връзката няма да бъде силна, но често не е нужно да бъде. Алтернатива на лепилото в някои случаи е спояването на металните части.

         Пинцети със заключване 160 mm

За да се задържат много миниатюрните фотоецвани детайли, е нужна добра двойка пинцети. Всъщност няколко чифта от различни видове ще бъдат най-подходящи - особено такива с пружинка или самозатварящи се видове. 

Клещи с дълги челюсти LONG NOSE PLIERS
Малките клещи с остър нос са полезни за захващане на части и огъване. Внимавайте за типа, който има гладка, а не назъбена хоризонтална повърхност. Възможно е да купите комплекти от малки клещи на ниска цена и това е една добра инвестиция.

Парченца от маскираща лента са полезни за задържането на части заедно или върху модела, докато лепилото се прилага и докато изсъхва.

Фотоецваните детайли са малки и остри. Носете предпазни очила и използвайте лупа.

Този списък от инструменти може да ви се стори твърде дълъг, но по-голямата част от тези инструменти се използват и за други модели, затова повечето опитни моделисти вече ще разполагат с тях. Единственото изключение е инструментът за сгъване, който ще е изисква допълнителна инвестиция, но за съжаление няма друга алтернатива, ако сте сериозни относно използването на фотоец елементи в моделите си.

Свързване на много малки части

Едно от най-големите предизвикателства при работата с фотоецвани елементи държането и залепването им. Често елементите са твърде малки, за да се държат с пинцети и ако все пак намерите начин да ги хванете, с какво и как ще нанесете лепилото?

Методът, който обикновено се използва, е следният: С малка четка за боя нанесете тънък слой гланц лак върху малката област, където искате да поставите частта. След това, докато лакът върху модела все още е мокър, използвайте малка четка, напоена с лек гланц лак, за да докоснете фотоецвания детайл. Естествената лепливост на лака ще бъде достатъчна, за да вземете частта, за да бъде поставена върху областта, която вече сте лакирали. Допрете частта от четката към модела и отделете с помощта на клеча за зъби.

След това можете да наместите частта в правилната позиция с края на клечката. Когато лакът е изсъхнал, може да поискате да нанесете друг тънък слой върху частта, за да сте сигурни, че е защитен.

Обобщение

Работата с фотоецвани части е предизвикателство и изисква придобиване на нови умения и използване на различни специализирани инструменти. Не забравяйте, че качествени модели могат да бъдат направени и без да се прибягва до фотоец, затова не се чувствайте принудени да го използвате. Въпреки това, ако сте изправени пред предизвикателство и искате да достигнете по-високо ниво на завършване на върхови постижения, не се страхувайте да го направите.

 

 
Автор: Хобиленд 
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.
   

В Хобиленд ще намерите всичко необходимо за работа с фотоецвани елементи и части: