Част 1: Избор на модел на дървен кораб

Част 1. Избор на модел

 1.Потърсете модел, който да закупите.
Разгледайте и изберете дървен модел на кораб тук!

 Има много различни модели, стилове и видове комплекти дървени лодки и кораби, достъпни за покупка. Ако сте начинаещ в моделизма, трябва да отделите известно време в намирането на подходящ комплект.. Закупуването на комплект с всички необходими части е един от най-лесните начини за начинаещите моделисти да навлезнат в хобито.

Локалните магазини за хоби модели вероятно ще разполагат с дървени лодки и кораби, които могат да бъдат разгледани на място.

 - Много онлайн магазини за хоби модели и материали могат да изпратят комплекта до вашия дом.
 - Има много различни видове умалени модели на кораби от дърво, с различно ниво на трудност и предизвикателство.
 - Ако за първи път се сблъсквате с изграждането на хоби модел, изберете кораб с по-семпла конструкция, подходяща за начинаещи.
 - Направете някои проучвания за вида лодка, която ще сглобявате, за  да получите представа за това как ще изглежда моделът при завършването му.

 2. Купете необходимите инструменти.
 Инструменти за дървени модели вижте тук!

 Повечето дървени модели на кораби лодки ще изискват от вас да закупите някои основни инструменти. Тези инструменти ще ви помогнат да сглобите модела правилно. Проверете изискванията на модела и закупете всички допълнителни инструменти, които може да са необходими за неговото изграждане.

 - Вероятно ще имате нужда от дърводелско ренде или шкурка и огъвач за дъски.
 - Малките клещи могат да ви помогнат при сглобяването на модела.
 - Можете да намерите пълен комплект инструменти за корабни модели, който ще ви предостави всичко необходимо, за да започнете.

 3. Следвайте инструкциите на комплекта и сглобете модела.

  Въпреки че много модели лодки ще изискват от вас да следвате стандартните стъпки за сглобяване на модела, вашият комплект ще има свои собствени специфични инструкции. Винаги следвайте инструкциите за конкретния модел кораб точно, за да се гарантира, че вашият модел ще изглежда страхотно, когато го завършите.

 - Всеки модел ще има свои собствени инструкции.
 - Винаги се консултирайте с ръководството за употреба на всяка стъпка от сглобяването на модела.

Част 2. Изграждане на корпуса

 1. Отворете кутията и извадете частите на комплекта.

 След като разполагате с модела на кораб, го отворете и да разгледайте съдържанието му. Би трябвало да разполагате с всички части и инструкции, необходими за сглобяване на вашата лодка. Въпреки това, се уверете, че всъщност имате всичко, като внимателно разгледате отделните части и ги сравните с описанието на кутията (ако има такова). Нареждането на частите на работната маса е добър начин да забележите, че нещо липсва или е повредено.

 - Уверете се, че всички части са налични.
 - Уверете се, че никоя от частите не е повредена.
 - Намерете инструкцията за употреба и я прегледайте.
 - Може да се нуждаете от допълнителни инструменти или материали. Проверете инструкциите си, за да видите дали трябва да купите нещо друго, преди да започнете.

 2. Изградете рамката.
 

 След като се уверите, че имате всички материали и инструменти, които ще ви са необходими, може да започнете работа по изграждане на рамката. Рамката на лодката ще ви позволи да добавите дъски, оформящи действителното тяло на модела. Не забравяйте винаги да се консултирате с инструкциите на вашия модел, за да конструирате правилно модела си. Прегледайте тези съвети, за да разберете какво можете да очаквате при изграждането на рамката на лодката:

 - Плъзнете преградните рамки в отворите на кила. Килът ще бъде дългата част на рамката, която се намира по дължината на лодката. Преградите се плъзгат в каналите, намиращи се на кила. Преградите помогнат при оформянето на корпуса на вашата лодка.
 - След като сте сигурни, че всичко се сглобено максимално плътно, можете да залепите рамките към кила с лепило.
 - Уверете се, че всичко е равно и плоско в горната част на рамката. Ако някои от преградите или участъците на кила са по-високи от другите, използвайте шкурка, за да ги изравните.

 3. Нивелирайте рамката на преградите.
 

 Много важна част от монтажа на лодката ви ще бъде да се уверите, че ламелите лежат равномерно върху вертикалните прегради. Ако дъските не са в състояние да докосват всяка преграда и да лежат полегато върху нея, вашата лодка може да бъде сглобена неправилно. Използвайте тези стъпки, за да видите колко плътно и равномерно ще пасват ламелите върху вертикалните прегради, за да се уверите, че вашия модел ще бъде сглобен правилно:

 - Поставете дъска над преградите.
 - Ако има място, където дъската не докосва преграда, използвайте шкурка за да остържете част от преградата, докато дъската застане плътно върху всяка преграда.
 - Отделете време и се уверете, че всяка дъска ще лежи плавно срещу преградите.
 - Уверете се, че сте проверили двете страни на вертикалните прегради.
 - Ако отнемете твърде много материал с шкурката, можете да добавите малки парчета дърво по-късно, за да изравните корпуса.

 4. Добавете първите дъски.
 

 Щом сте сигурни, че ламелите лежат плавно срещу преградите на рамката, можете да започнете да ги поставяте. Добавянето на дъски ще създаде корпуса на вашия модел. Първата дъска, която поставяте, ще определи как е поставена всяка друга дъска, затова отделете време и я приложите правилно, според инструкциите на вашия модел.

 - Вероятно ще поставите първата дъска на нивото на палубата.
 - Дъските се движат по дължината на лодката, от предната част към кърмата.
 - Всяка дъска ще бъде залепена към преградите, върху които трябва да прилепват плавно.
 - Проверете инструкциите на вашия модел, за да научите къде трябва да поставите първата си дъска.
 - Добавете дъските по двойки, за да сте сигурни, че са равномерни помежду си. Вашите първи дъски трябва да са огледално поставени.
 - Предварителното накисване на дъскиъте във вода ще ги направи по-лесни за огъване.

 5. Продължете да изграждате корпуса, като добавите останалите дъски.
 

 Когато сте поставили първите си няколко дъски на място, можете да започнете да добавяте останалите за изградите корпуса. Тези дъски ще трябва да се побират плътно заедно. Когато сте готови, не трябва да има празнини между дъските, които напълно трябва да капсулират рамката на корпуса.

 - Ако има някакви празнини, можете да използвате дървен пълнеж или малки парчета дърво, за да ги запълните.
 - Вашият модел може да разполага с допълнителни слой от дъски. Следвайте уникалните инструкции на вашия модел, когато добавяте тези дъски, за да осигурите най-добри резултати.
 - Допълнителните слоеве на дъската често са декоративни.
 - Може да се наложи да изтъните някои дъски, за да затворите пролуките.

 6. Шлифоване на корпуса.
 

 След като добавите всички необходими дъски за оформяне на корпуса, можете да започнете да шлифовате корпуса. Повърхността му може да е леко неравномерна на някои места, което придава груб вид. Чрез шлифоване на корпуса можете да придадете на модела си плавен и цялостен завършек. Отделете си време и работете внимателно, за да отстраните всяка груба или неравна зона на корпуса.

 - Вашият корпус трябва да изглежда напълно гладък, след като приключите с шлайфането.
 - Всяка дъска ще изглежда така, сякаш е естествено слята или прикрепена към следващата.
 - Никоя дъска не трябва да стърчи над съседната.

 7. Добавете палубата.
 
 

 Сега, когато корпусът е шлифован, можете да добавите и палубата. Добавянето на палубата ще завърши основното тяло на модела ви. Вероятно ще трябва да залепите палубата на модела към горната част на дъските от преградата, кила и долните нива, ако има такива. След като сте поставили палубата, можете да продължите с добавянето на детайлите и аксесоарите, боядисването и довършването на вашия дървен модел кораб.

 - Проверете още веднъж готовия корпус, преди да добавите каквито и да било довършителни детайли.
 - Може да се наложи да използвате дървесен пълнеж или малки парчета дърво, за да накарате частите на палубата да стоят равномерно спрямо основата.
 - Отделете малко време, за да почистите всички груби области, които забележите.
 - Вашият модел вероятно ще има конкретни инструкции за поставяне на палубата. Винаги проверявайте инструкциите, за да сте сигурни, че моделът ви ще бъде завършен успешно.

Част 3. Завършване на модела

 1. Оцветете с боички и запечатайте корпуса и палубата на модела.

 Когато сте сглобили напълно корпуса и палубата, можете да започнете да слагате боя, петна или други уплътнители. Това може да помогне на модела ви да придобие външния вид на истинската лодка. Проверете инструкциите на вашия модел за точни подробности относно вида покритие, който да приложите и как да го приложете.

 - Повечето дървени модели се нуждаят от някакъв вид политура и уплътнител за защита на дървото.
 - Някои модели могат да бъдат декоративно боядисани, за да изглеждат като реалните кораби.
 - Матовите или сатинирани полиуретанови покрития могат да бъдат чудесен завършек за вашия модел.

2. Добавете детайлите.

  След боядисването на голямата част от вашия модел можете да започнете да добавяте детайли. Тези малки части могат да помогнат за придаване на реализъм на вашия кораб, което прави модела да изглежда завършен. Комплектът вероятно ще включва всички необходими елементи, които да добавите. Следвайте инструкциите в комплекта си, за да научите точно къде и как да поставите детайлите в модела. Такива елементи дават автентично усещане:

 - Платна
 - Мачти
 - Фигура на носа на кораба
 - Въжета
 - Оръдия
 - Квартердек

3. Завършете модела си и го излокажете.

 Преди да завършите своя модел, е добра идея да му направите последна проверка. Уверете се, че всичко е боядисано по ваше желание, че сте добавили всички детайлни елементи и че сте доволни от начина, по който изглежда като цяло. Ако липсва нещо, не се колебайте да се върнете и да поправите каквото сте забелязали. След като сте проверили модела, можете гордо да изложите.

 - Можете да си купите специална поставка за излагане на модели от хоби магазини.
 - Не трябва да имате останали ненужни части от вашия модел. Ако се случи да имате излишни елементи, опитайте се да разберете къде е трябвало да ги добавите и го направете, ако е възможно.
 - Бъдете внимателни с готовия модел, тъй като може да се счупи.

 В Хобиленд ще намерите дървени модели и инструменти и аксесоари за тях от Artesania Latina и OCCre. Всички модели, които не са налични на нашия сайт, могат да бъдат доставени по поръчка.
 
Автор: Хобиленд, по материали от WikiHow 
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.