mailwebshop@hobbyland.bg call us089 249 2530-Пловдив;  089 249 2535-София;

Количка - 0,00 лв.

Пазарската количка е празна.

Често задавани въпроси

 

Какво е die-cast модел?

Die-cast модел е колекционерски продукт или играчка, направена по метода на отливката. Основният материал е металът, а детайлите най-често се изработват от стъкло, пластмаса и гума. Използват се оловни сплави или Замак (познат още като мазак във Великобритания) -това е сплав на цинк с малки количества мед и алуминий. Най-често срещаните отляти модели са умалени в определен мащаб коли и други моторни превозни средства, самолети, хеликоптери, влакчета и строително оборудване.

 

Kaкво е сглобяем умален модел?

Умален модел е триизмерна репрезентация на обект. Мащабът най-често се изписва като математическа пропорция (1:100, 1:72, 1:35 и др.) – колкото по-голямо е делимото, толкова по-малък е моделът. Сглобяем умален модел е модел, който е на части и следва да бъде сглобен от моделиста. Частите се предлагат в комплект от инжекционни отливки на полистирен. Сглобяването става посредсвтом залепяне на частите една към друга с лепило или смола, оцветяване с четка или аерограф, а за по-сложните модели в комплектите са включени и декални листове с отличителни марки и знаци.

 

Кога е създаден първият сглобяем пластмасов умален модел?

През 1936 година във Великобритания компанията FROG изработва серия от модели в мащаб 1:72.

 

Какво е модел на влакче?

Моделът на влакче е умалено мащабно копие на влак с различна степен на детайлна репрезентация. Мащабът се изписва с букви и обозначава както степента на смаляване, така и релсовият път, по който може да се движи моделът на влакчето. Например размер H0 отговаря на мащаб 1 към 87.1 и релса с ширина 16.5 mm. По-големите мащаби като G и О са по-детайлни, но заемат повече място. Малките мащаби за по-популярни, не само защото заемат малко място, но и защото позволяват изграждането на сложни пътища и диорами с тунели, мостове, градове и гари.

 

Каво е радиуправляем модел?

Първият радиоуправляем модел е лодка, изработена от НОКИА ТЕСЛА и показана пред публика през далечната 1898 година. Днес съществуват хиляди видове радиоуправляеми модели, но техните основни части и принцип на работа са се запазили: моделът се състои от трансмитер (контролер, дистанционно), който е снабден с копчета, ръчки и бутони. Трансмитерът излъчва сигнал към приемника, който е вграден в модела. Приемникът превежда сигнала към сервото. Броят на сервота в модела определя и броя на каналите, които радиото трябва да излъчи.

 

Какво е куадкоптер?

Куадкоптер, квадрокоптер или куадроторен хеликоптер е многороторен хеликоптер, задвижван от четири вертикално ориентирани ротора. Куадкоптерът е класифициран като роторкрафт – летящ апарат, който няма фиксирани крила.

 

Какво е дрон?

Дронът (на английски „търтей“) е безпилотен летателен апарат, който е автономен и програмиран за самостоятелно изпълнение на различни задачи. В същото време е възможно и дистанционното му управление в релано време. Поради това намира широко разпространение в модерното военно дело, било то бойно или разузнавателно. Извън военната сфера, дронът е от интерес предимно за любителите на летателните радиоуправляеми модели.