Автомоделизъм

Какво е автомоделизъм?

 Автомоделизмът съществува, откакто съществуват автомобилите. По същество това са или копия на реални автомобили, или умалени модели на прототипи. Направата на такива модели служи за най-разнообразни цели: от научни - за изпробване в аеродинамични тунели и за визуална проверка на нови проекти, до занимания на любители в свободното време. 

 Моделизмът води началото си от детските играчки и естествено се свързва основно с тях. Хобито "автомоделизъм" се радва на голям интерес, освен сред децата, и сред техните родители.

Модели, мащаби и материали

 

 Моделите варират от статични (стендови модели) до такива с радиоуправление. Сложността на моделите също варира в много големи граници: от почти елементарни - подходящи за малки деца, до модели с висока сложност (двигатели с вътрешно горене, скоростни кутии, диференциали, окачване), както при големите автомобили. Има различни видове: buggy - най-малък, truggy, monster - най-голям, както и видове offroad.

Мащаби

 Моделите на автомобили се предлагат предимно изработени и сглобени.

Най-често срещани мащаби на моделите са 1:12, 1:18, 1:24, 1:43, 1:64, 1:87, а в България - 1:8, 1:10

Моделите на автомобили най-общо казано се колекционират според марка (на истинския автомобил), производител на модела и/или мащаб.

В немскоговорещите страни доминират мащаб 1:87 (Размер H0), 1:43 (Следа 0) и 1:18.

В областта на Производствените (строителни машинни, камиони и автобуси) е широко разпространен мащабът 1:50 (произвеждани напр. от Conrad, Universal Hobbies, Holland Oto, NZG, Joal, Tekno, Corgi usw.).

Произходът на мащаба 1:24 са САЩ, където предимно се колекционира и до днес. От около 2003 г. и в Германия е нараснало значително търсенето на модели в мащаб 1:24 - най-вече в резултат на сегашната тенденция към тунинговани модели (напр. на Jada), които се предлагат предимно в мащаб 1:24.

Най-голяма детайлност се постига без съмнение в моделите 1:18. Това са и моделите с най-много функции (врати, багажници и капаци на двигатели често могат да се отварят, колелата могат да завиват и т.н.

  1:43 е мащабът с май-голям избор на модели, а също и с най-голямата общност на колекционери. Той се счита за (така наречения) международен мащаб на колекционерите и в същност се произвежда и събира почти навсякъде по света. През 1970-те и 80-те години 1:43 се предлагаше предимно като "играчки", напр. от Gama и Solido. Много интересни и по-висококачествени модели имаше през 90-те години най-вече само в малки серии или като кит (комплект) от определени производители. Вероятно едновременното предлагане на моделчета автомобили с излизането на пазара на новите автомобилни модели е повлияло положително на мащаба 1:43. Качеството на формите и степента на подробност в сравнение с модела в мащаб 1:1 през последните 10 до 15 години значително нараснаха, не на последно място благодарение на подобряване на възможностите на промишленото производство.

 

 

PORSCHE 356 B CABRIOLET - 1960 - RED

 

PORSCHE 356 B CABRIOLET - 1960 - RED (400064331 Minichamps)

 PORSCHE 911 (997) CARRERA S (SILVER)

   PORSCHE 911 (997) CARRERA S SILVER (20593 AUTOart)

 

 

Наричаните най-общо автомобили "Matchbox” в мащаб приблизително 1:64 (така наречените автомобили-играчки грубо варират между 1:52 и 1:67) се ползват с много голяма популярност сред децата. Ето защо те, чийто части обикновено са изработени от метал и пластмаса, най-често са плод на въображението. Разбира се има и модели доста сходни с оригинала. Големи производители са напр. Siku, Matchbox, Hot Wheels и Majorette. Една основна разлика в сравнение с моделите в мащаб 1:43 е в това, че на предния план стои целта децата да играят с количката а не точността на детайла. Така при Matchbox, Siku, и т.н. автомобилите по принцип се движат, което значи, че колелата се въртят. При 1:43 моделите това не е задължително условие. При моделите на Resin често изобщо не е възможно колелата да се въртят или те са с много крива повърхност и подскачат.

Мащабът 1:87 се колекционира главно в немскоговорещите страни. От Германия са и повечето производители на модели в този размер. Модели 1:87 (Следа H0) са изработени най-често от пластмаса. От 2000 г. насам някои модели са метални. Производителите Brekina, Busch, Herpa, Rietze и Wiking са само няколко представители на този важен клон.

Друго мащаби, които трябва да се упоменат са 1:8, 1:12 (мотоциклети, мотори и изключително детайлни и редки модели автомобили), 1:32 (особено характерен мащаб за селскостопански модели), 1:100 (самолети и хеликоптери) 1:120 (Следа TT) und 1:160 (Следа N).

 Wartburg 353 '66

Wartburg 353 '66 (HERPA)

 YAMAHA VMAX - 1993 - RED METALLIC 

 YAMAHA VMAX - 1993 - RED METALLIC (122163701 Minichamps)

  В световен мащаб има повече от сто едросерийни производители на автомобилни модели плюс безброй производители на малки серии. Това са малки серии (10 до 100 бройки), като често моделът е направена от смола, а не като при едросерийните производители от пластмаса или метал. Каросерията е направена от метал (но и тук има изключения), а допълнителните части (стъкла, фарове, гуми, чистачките и т.н.) обикновено са изработени от пластмаса. Моделите на състезателни автомобили най-често са с допълнителни етикети, за да оформят автентичния състезателен вид.

 UH2747 CLAAS JAGUAR 60SF

CLAAS JAGUAR 60SF (Universal Hobbies)

 
 По материали от Уикипедия
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google

  В Хобиленд ще намерите модели от различни мащаби, производители, марки. Разгледайте ги тук! 

 Модели на автомобили в различни мащаби