източник: www.technabob.com

Красотата на радиоуправляемите самолети като хоби

Автор: Милан Митев

 

 Радиоуправляемите самолети са един малко по-различен начин за използване на свободното време, особено ако сте любител пилот, въздушен ентусиаст, търсач на адреналин, фен на летящите машини, харесвате грацията на нещо което тежи повече от пространството в което се намира, или пък може би звукът от пропелер или реактивен двигател е наслада за ушите Ви, или пък харесвате високите скорости. Това е само малка част от красотата при радиоуправляемите самолети.

 

Радиоуправляем самолет

Радиоуправляем самолет Cessna182 2.4GHz 5CH RTF

 Повечето радиоуправляеми самолети са измислица, плод на въображението, или на компютърно генерирани дизайни. Самолети, които никога не са съществували реално. Някои от тези самолети са толкова странни, че на пръв поглед изглеждат, че не могат да летят. Но, хубавото е, че повечето от тях са изработени от леки материали като стиропор, пластмаса, фолиа и др., които им позволяват да изкривяват принципите на аеродинамиката, и да летят. Даже някои радиоуправляеми самолети летят много по-бързо, отколкото могат да се движат някои истински превозни средства. 

 Също така има и радиоуправляеми самолети, които отчасти наподобяват истински самолети или са вдъхновени от тях. Например един от най-класическите самолети – Chessna, е пресъздаден перфектно от леки материали и RC модули, за да се превърне в истинска малка радиоуправляема Chessna. Или пък някои от много по-бързите военни самолети също се пресъздават сравнително точно като радиоуправляеми самолети, например F-15. Въпреки че формите са много по-груби и детайлността е много по-малка, тези радиоуправляеми самолети са невероятни и успяват да пресъздадат по-точно чувството, че летите с такъв самолет.

Радиоуправляем самолет F-15 Eagle DF ARF by E-flite

Радиоуправляем самолет F-15 Eagle DF ARF by E-flite

Радиоуправляем самолет F-15 Eagle DF ARF by E-flite

 

 Всеки радиоуправляем самолет е различен колкото по външните си характеристики, толкова и по невидимите – вътрешните си характеристики. Става въпрос за характеристиките на RC компонентите. От Speed Controller-а, през Receiver-а, та чак до различните Servo машинки – разнообразието е гигантско. В Хобиленд може да се намерят множество части и аксесоари за радиоуправляеми самолети, които се комбинират, за да се получи желания самолет, или пък за ъпгрейд на съответния самолет.

 

 Да не забравяме и двигателя на един радиоуправляем самолет. Той може да е както един, така и много повече от един – според самолета и конфигурацията. Някои двигатели позволяват да се развият много високи скорости за повече адреналин, а други двигатели са с витла и позволяват летене с много малки скорости – нещо като начин за релаксиране.

Двигател

Едно от най-хубавите неща на радиоуправляемите самолети като хоби е, че може всичко да се направи тип DIY. От ъпгрейдване, до цялостна постройка на самолет, и даже добавяне на видеокамера върху самолет – възможностите са ограничени според въображението. 

Радиоуправляемите самолети позволяват откъсване от реалността, което трудно може да се сравни с нещо подобно. Понеже са радиоуправляеми – значи Вие ги управлявате. Трябва да се съобразявате с множество фактори като посока и скорост на вятъра, подемни сили, гъвкавост на самолета, устойчивост, скорост, посока на летене и т.н., точно както при истинските самолети. Понякога след остър завой е трудно да се разбере дали самолетът лети на обратно или нормално, особено ако е доста отдалечен и се вижда само като силует.

 

Радиоуправляем самолет

 
Автор: Милан Митев
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.

 

В раздел РАДИОУПРАВЛЯЕМИ ще намерите модели на самолети, коли и дронове, части и консумативи за тях!

 

 Диорама