mailwebshop@hobbyland.bg call us089 249 2530-Пловдив;  089 249 2535-София;

Количка - 0,00 лв.

Пазарската количка е празна.

1:35 Тиранозавър, диорама (Tyrannosaurus Diorama)

Бъдете първи - добавете мнение

Изчерпан TAM60102 TAMIYA 1:35

Стара Цена: 42,00 лв.

Special Price 31,00 лв.

Кратко описание:

Сглобяем мащабен модел от пластмаса.

Подробности

1:35 Тиранозавър, диорама (Tyrannosaurus Diorama)

Тиранозаврите (Tyrannosaurus) са род влечуги от разред Гущеротазови, семейство Tyrannosauridae. Най-известният представител на рода е тиранозавър рекс. Досега са открити около 15 скелета на страховитото животно, които са запазени в различно състояние. Този динозавър бил считан за най-едрия, докато не открили гиганотозавъра и кархародонтозавъра.

Други членове на това семейство са: албетозавър, алиорам, алектозавър, дасплетозавър, еотиран, горгозавър, тарбозавър, ланценсов тиранов динозавър и императорски драконов динозавър.

В щата Монтана в САЩ били открити кости на тиранозавър рекс и изпилването им довело до разбулване на мистерията около връзките на праисторическите същества със съвременните.

Изследвания, направени в началото на 2008 г., включващи вземане на ДНК от остатъците кръвоносни съдове доказали, че динозаврите имат пряка връзка с птиците.

Тиранозавърът е живял през креда до самия край на ерата на динозаврите и е бил най-едрият и най-страшният свиреп хищник от този период.

Тиранозавърът бил висок 6 – 7 m, дълъг 13 m, тежал около 7 – 9 тона, и можел да върти на всички страни огромната си глава. Вратовете им били къси и мускулести. Телата им били солидно устроени, но костите им били кухи.

Черепът на тиранозавъра е достигал до 1,5 m дължина, а очните ябълки – диаметър над 7,5 cm. По целия череп имало големи дупки, които правили главата му достатъчно лека за да може животното да стои изправено. Челюстите на тиранозавъра били дълги до 1,2 m, с подобни на трион 50 до 60 гъсто наредени и много добре заострени зъби, които можели да пренасят до 50 kg месо общо 3 тона. Големината на зъбите била различна – от много малки до 30 cm дълги, тъй като ако някой зъб се счупел на негово място пораствал друг. Открит е тиранозавър с дължина на някои от зъбите 33 cm.

Предните му крайници, всеки с по два пръста, били много дребни и дори не могли да стигат главата на животното.

Тиранозавърът се придвижвал чрез двата си задни крайника, които били много добре развити – силни и мускулести. Въпреки че стъпалата му, били дълги около 1 m, той стъпвал само на трите пръста на краката си, поради което отпечатъка който оставял при ходене, стигал едва 46 cm. Правили са огромни крачки дълги над 4,5 m. Можели са да тичат със скорост 40 km/h, но за кратко.

Т-рекс имали твърда и заострена опашка, която им осигурявала равновесие и им позволявала бързо да маневрират докато тичат.

Силата на челюстите им на един зъб е била от 3,5 до 5,7 тона.

Т-рекс е имал широки и дебели зъби, които не се чупели, когато захапел кокал.

Открити са доказателства, че тиранозаврите охранявали гнездата си и са се грижели за малките си около 2 месеца.

Понякога тиранозаврите се сбивали. Битките между огромните същества били страшни. Открито е, че често тиранозаврите са живеели и на групи подобно на лъвовете.

Допълнителна информация

Каталожен № TAM60102
Каталожен № на производител 60102
Наличност Изчерпан
Цвят За оцветяване
Мащаб 1:35
Производител TAMIYA
Марка Не
Серия Не
EAN 4950344601028
Състав Полистирол (пластмаса).
Епоха Не
Възраст Не се препоръчва за лица под 14 години.

Споделете Вашето мнение

Само регистрирани потребители могат да пишат отзиви. Моля, влезте в профила си или се регистрирайте

Съдържание на опаковката:

Сглобяем мащабно умален модел от полистирол (пластмаса), точно копие на действителната техника, пресъздаващ подробности до най-дребните детайли.

Включени са инструкции за сглобяване и декали (ваденки, лепенки на водна основа). Моделът не е оцветен и не съдържа цветни части и следва да се боядиса. Освен, ако не е упоменато на кутията, в макета не са включени бои, лепила и четки.

Допълнителни продукти:

Може да откриете необходимите бои и спрейовелепила и декална химия, разредители и лаковегрундове и китовеинструменти, четки в нашата секция Всичко за моделиста.

За по-голяма детайлност и реалистичен завършек на модела се предлагат разнообразни фотоецвани части и смолни детайли