Каталозите и специализираната литература са винаги необходими

Каталозите и специализираната литература са винаги необходими

Автор: Милан Митев

 

 

 За направата на един наистина красив и достоверен хоби модел са необходими много инструменти и уреди. От макетно ножче до пинсети и шкурки – наборът от инструменти винаги е от значение. Каталозите и специализираната литература са просто още един инструмент. Инструмент, чрез който могат да се разгледат референтни снимки или пък да възникнат някои оригинални идеи за боядисване на новият Ви хоби модел. 

 Специализирана литература

 

 Каталози и специализирана литература може да се намери на различна тематика в това хоби – от ветроходи и модерни кораби, до футуристични авто-модели и фигури. Но това, което всъщност предоставят каталозите и специализираната литература, са насоки, практически идеи, техники и други похвати, чрез които да направите Вашия хоби модел още по-добър. Например, повечето модели са предназначени за боядисване, а повечето модели са всъщност модели на истински машини, които са направени от метал. Това означава, че най-добрият начин за пресъздаване на металната повърхност в един хоби модел, е чрез използване на металайзер. 

AK LEARNING 4 METALLICS

 Металикът като боя има своите трудности и специфики на работа, а да не говорим, че при различните видове металици трябва да се подхожда почти винаги различно, за да се постигне оптимален резултат. В Хобиленд може да намерите първата и втората част на AK LEARNING 4 METALLICS, където са описани много по-подробно всички практически съвети и насоки при работа с металици. От имитация на оловни и медни повърхности, до титаниеви и алуминиеви сплави – всичко може да се пресъздаде перфектно с металайзери от серията на АК.


Металайзери от AK INTERACTIVE

 

 Каталозите и специализираната литература също са незаменими за сравняване с най-добрите практики. Оцветяването на фигури на хора и още повече имитацията на достоверни лица е доста сложно, особено в малък мащаб като 1:72 или 1:48. Но в Hobbyland може да намерите PANZER CREW UNIFORMS PAINTING GUIDE, който засяга боядисването на фигури от периода на Втората Световна Война. 

AK-272 PANZER CREW UNIFORMS PAINTING GUIDE. LEARNING SERIES 02
 
 Този наръчник е с хубави цветни снимки и подробно описание на най-добрите техники, използвани за постигане на най-добрите резултати, а пък самите резултати са нагледни. От имитация на различни видове облекла, до различни видове камуфлажи, въоръжение и лица, до постигането на различни нюанси и светлосенки според позата на фигурата – подобна специализирана литература е несравним източник на сравнения с най-добрите практики.
 

 Каталозите и специализираната литература като източник на вдъхновение. При липса на желание или страст да превърнете следващия си хоби модел в най-добрият си досега – добра идея е да разгледате няколко списания, каталози и специализирана литература на тема хоби моделизъм.

 
Каталози на ЗВЕЗДА
 Хубавите цветни и лъскави картинки, дизайнът на каталозите и колекцията от невероятни снимки, освен че са източник на полезни идеи и техники, те са и несравним източник на вдъхновение. Например, в Каталогът на Звезда може да се намерят поразяващи снимки на диорами и поставки за хоби модели – някои от тях са нестандартни, други са просто вдъхновяващи. 
 AK-307 EXTREME REALITY
 
 А някои каталози подсказват как да се постигнат свръх-реалистични неща, даже заглавието на подобен каталог на АК се казва “EXTREME REALITY”.
 
 
 
Автор: Милан Митев
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.
   

 Хобиленд предлага КАТАЛОЗИ И СПЕЦИАЛИЗИРАНА ЛИТЕРАТУРА за моделисти.