ЖП макет - Зима

Две идеи за зимен ландшафт

Автор: Милан Митев

 

 

 

 Снегът не е задължителен, за да се пресъздаде зимна обстановка, но все пак е най-лесният начин. Ефектът е още по-впечатляващ, ако се направят комбинации със замръзнало езеро или с висока скалиста планина. 

На езерото- сцена за жп диорама, NOCH

 

1. Зимен ландшафт и замръзнало езеро

 Ледът е перфектното покритие за едно езеро, за да се превърне в най-забележителната част от диорама със зимен пейзаж. Например, мини комплектът от NOCH „На езерото“ е подходящ за една много хубава добавка към замръзналата повърхност на едно езеро, само остава първо да си направете перфектното замръзнало езеро. 

 Използвайки смола, прозрачни бои и лакове, ледът може да се направи толкова реалистичен, че даже да има отблясък по повърхността.

 Малкото мостче ще изглежда много странно, когато под него водата не изглежда като вода, а всъщност е гладка „замръзнала“ повърхност.

 Някои части от замръзналото езеро могат да се покрият със сняг, но добавката на други елементи могат да разнообразят сцената още повече. 

 От фигури на хора, ловящи риба през малка дупка в леда, до фигури на туристи с шейни и деца върху леда – възможностите са ограничени според въображението. Във всеки случай, избягването на трудното пресъздаване на водна повърхност е едно голямо предимство. 
 
Туристи - комплект фигури, NOCH
 
 Още една интересна идея е да се поставят едно или повече дървета в езерото преди заливането на самото езеро. Стърчащите клони на дърветата над ледената повърхност ще добавят една мистична нотка към общата сцена, а клони на дървета се имитират сравнително лесно.
 
Заснежени дрървета, NOCH
 
 Лодка, която е замръзнала в езерото, би била още една мистична гледка за наслаждаване, особено ако около нея има чиста ледена повърхност, която отразява силуета на лодката. Това може да се постигне лесно чрез използване на много лъскав лак върху гладка повърхност, и чрез полиране.
 

 

2. Планински релеф с железопътни тунели

 Какво по-хубаво от планини със сняг за пресъздаване на зимен ландшафт!

Може би ако планинският релеф е покрит с открити скални късове, чиито тъмни цветове контрастират с околния сняг…. 

 Добавете няколко железопътни тунела, но без да се прекалява, както и някакъв странен елемент който да привлича вниманието още повече, и ще получите перфектната планинска сцена за зимна сцена в железопътен моделизъм. 

 Да започнем със скалните късове: първо изберете подходящия цвят, който да съответства на останалата настилка от планинския релеф. 

 

Скали-материал за изграждане на ЖП диорамаСкали-материал за изграждане на ЖП диорамаСкали-материал за изграждане на ЖП диорамаСкали-материал за изграждане на ЖП диорама
 
 Тъмните NOCK Скални Късове „Гранит“ са перфектни за стъмни склонове с открита повърхност. Естествено, скалните късове могат лесно да се боядисат с много леки нюанси, за да се предаде по-завладяващ триизмерен ефект. По-светлите NOCH Скални Късове са подходящи за „по-топли“ планински сцени, където вместо сняг и лед, околните терени може да са покрити с изсъхнали тревни площи или пътища. 
 
Скали-материал за изграждане на ЖП диорама Правилното съчетание между тунели и скали, обаче, е от съществено значение за получаване на перфектния резултат. 
   
Някои скални късове ще изискват предварителна обработка, за да се слеят с тунела по възможно най-добрия начин.  Скали-материал за изграждане на ЖП диорама
 

 Добавете и нещо странно към тази зимна сцена. Например едно малко езерце, тип „Калдера“, точно на върха на планината, би предало едно невероятно усещане за височината на планината. Малко езеро на върха на старинен скалист вулкан, например.

 

 

 
 
Автор: Милан Митев
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com.

 Хобиленд предлага ЛАДШАФТ МАТЕРИАЛИ, ФИГУРИ, СГРАДИ И ИНФРАСТРУКТУРА за изработването на жп макети!