снимка: internetmodeler.com

Красотата на радиоуправляемите самолети като хоби

Автор: Милан Митев

 С напредъка на модерните технологии и възникването на по-качествени материали – възникват и по-добри умалени модели на самолети. Може би само мащабите остават непроменени през времето, като 1:144, 1:72, 1:48 и 1:32 са най-често разпространените. Обаче как да си изберем следващата покупка, при положение че повечето от характеристиките на тези самолети са също еднакви – например това че се продават в кутии, това че се сглобяват от части разпръснати по матрици, това че се лепят с лепило, боядисват се, състаряват се, и евентуално трябва да се превърнат в умалени копия на любимият Ви самолет. 

 

1:72 P-47D THUNDERBOLT(RA)

1:72 P-47D THUNDERBOLT (RA)

1:72 ZERO FIGHTER TYPE 5

1:72 ZERO FIGHTER TYPE 5

 

Изборът става още по-труден, ако хоби моделите на самолети са с еднакви цени. Все пак има много начини да се разбере кой е най-добрият модел на самолет и следват само няколко от тези начини или фактори:

 

 

1 – История на истинския самолет

 Всеки хоби модел на самолет си има история, защото и всеки истински самолет си има история. Ако харесвате военния период отпреди 7-8 десетилетия – значи военни сглобяеми модели като P-47 Thunderbolt или Zero Fighter Type 5 би трябвало да са правилен избор. За по-близките исторически периоди, например от ерата на по-бързите реактивни двигатели, добър избор биха били модели като А-37B Dragonfly и MIG-27D Flogger

 

1:72 A-37B DRAGON FLY

1:72 A-37B DRAGON FLY

1:72 MIG-27 D FLOGGER

1:72 MIG-27 D FLOGGER

 

2 – Кой е производителят на модела

 Този въпрос често има значение, тъй като различните производители са известни с различни неща – някои с по-добрите си модели, някои с по-нискокачествени и неточни модели, някои са известни с модели на прекалено ниски цени но със сравнително хубаво качество и т.н.

 

Модел на самолет

снимка: airfix.com

 

 

3 – Лични предпочитания

Разбира се, личностният фактор винаги седи на едно от първите места в класацията. Например, дали харесвате повече F-18C Hornet с малкия кокпит или F-18C/D Wild Weasel с големия кокпит, зависи само от Вас.

 

  1:72 F:A-18C HORNET

1:72 F:A-18C HORNET

 

 

1:72 Изтребител на САЩ Boeing/McDonnell-Douglas F/A-18 C/D Wild Weasel

 1:72 Boeing/McDonnell-Douglas F-18 C/D Wild Weasel

 

 

 

4 – Ниво на трудност на сглобяване

 Само някои хоби модели на самолети имат обозначено нивото на трудност на сглобяване върху кутията. В някои случаи това е много полезно ако търсите модел на самолет като подарък за дете, например. Ска̀лите за трудност често са различни, но като цяло колкото е по-малко е числото на трудност – толкова моделът е по-лесен за сглобяване.

 

 

5 – Описания, препоръки, информация

 Подредбата на хоби моделите на самолети в Hobbyland е толкова добра, че веднага се добива визуална представа за всеки модел на самолет. Придружени с пълните им наименования и с кратки описания, изборът определено е по-лесен само след разглеждането на профилът на модела. Препоръки от приятели и познати също могат да Ви спестят много време от търсене. Запитване до Хобиленд за препоръка е още една добра идея. Също потърсете повече информация в интернет за въпросния умален модел на самолет.

 

 Диорама 

 

6 – Разлика в цените

Това е един от най-важните фактори. Почти винаги е гарантирано, че модели на самолети с по-висока цена са по-добри от модели на самолети с по-ниска цена.

 

 Колекция самолети

снимка: youtube.com

 

7 – Големина на модела

 Ако сте грандоман – би трябвало умалени модели на самолети в мащаб 1/32, като например Су-25 UB или пък някой модел на пътнически самолет, да е по-добрият избор.

 

 

1:32 Съветски щурмовик Сухой Су-25UB

1:32 Съветски щурмовик Сухой Су-25UB

 

8 – Атрактивност на модела като цветове, форми, въоръжение...

 Някои модели са предназначени да бъдат по-атрактивни от други, само защото имат декали с по-нестандартни, искрящи, многоцветни или странни камуфлажи. Например хоби моделът на Tornado IDS от Revell в мащаб 1:48 все едно е излязъл от комикс за Halloween.

 

Колекция самолети

снимка: hobbyland.bg

 

 9 – Дали е нов или е стар моделът на самолет

Моделите, които са произведени в началото на века, e нормално да не са със същото качество като при нови модели, произведени през 2016 година например.

 

 

10 – За кого е моделът на самолет

Изборът на модел на самолет като още една добавка към личната Ви колекция би трябвало да е по-лесен, отколкото ако търсите най-добрият модел на самолет като подарък, например.

 

 
Автор: Милан Митев
снимки: продуктов каталог на Хобиленд, Pinterest, Google, youtibe.com. airfix.com

 

В Хобиленд ще намерите хоби модели на военни и цивилни самолети от ITALERI, TRUMPETER, ACADEMY, BRONCO, ZVEZDA, EDUARD и други производители.

 

 Диорама