Стартов комплект Цирков влак с три вагона PIKO 57145 H0 /1:87/

ЖП МОДЕЛИЗЪМ – Хоби за цялото семейство 

Железопътният моделизъм или влаковият моделизъм представлява  хоби, при което системи за железопътен транспорт се пресъздават в умалени модели с различен мащаб. Моделите могат да включват както подвижния състав (локомотиви, вагони, автомобили), така и трасето, сигнализация, сгради, улици, зеленина и т.н. Най-ранните форми на железопътен моделизъм са Carpet railway (Карпет рейлуей, на английски "Килимна железница"). Това са играчки, появили се през 1840 г.

Стартов сет с локомотив и 4 вагона PIKO 57121 H0 /1:87/

Стартов сет с парен локомотив и 3 вагона PIKO 57111 H0 /1:87/

 Запалването по хобито често прераства от притежаването на едно единствено влакче с кръгло трасе, до отделянето на дълги часове и огромни суми за създаването на максимално реалистичен и красив макет.

 Моделистите често поддържат макети, достатъчно големи дори за да се возиш в тях.

 Най-често хобито се изразява в: колекционират се отделни влакови композиции, при които е важно максимално точно пресъздаване на истинските модели; създава се миниатюрен пейзаж, базиран на истинско или измислено място и влаковете преминават през тунели, мостове и естакади; създават се цели градове, в които влаковете и гарите, заемат място не повече отколкото реално биха заемали. В последния случай често се комбинират различни видове моделизъм - моделиране на сгради, автомоделизъм и т.н. Често старите внимателно изпипани модели достигат до страхотни цени.

 ЖП макет

 Размерите и видът на железопътния модел са различни - от кръгло трасе с десетина отделни релсички до напълно реалистичен макет, в който всеки детайл от гара, град или местност е точно предаден. Такъв напълно реалистичен макет има в музея Пендън в графство Оксфордшир, Великобритания. Там в размер ЕМ (същият като 00, но с по-детайлно предаване на релсовия път) се строи Долината на Белия кон (Vale of White Horse), така като е изглеждала през 1930 г. Там е изложен и един от най-старите модели с околна среда, направен от Джон Ахърн - "Долината на броша" (Madder Valley). Този макет е правен от 1930 до 1950 г. и смятан за един от най-реалистичните. Най-големият модел на железопътна линия в света в размер НО пък е в Miniatur Wunderland в Хамбург, Германия. Най-дългата железопътна хоби система с парни влакове пък е дълга 40 километра и се казва Планински влак (Train Mountain) в Чилокуин, Орегон, САЩ. Тя е от типа миниатюрна железница, за който ще стане дума по-долу.

 ЖП макет
 Съществуват и клубове, където моделистите се виждат и обменят опит. Особен вид железопътен моделизъм представлява създаването на модели, достатъчно големи, за да возят хора в тях. Те са ръчно изработени и обикновено с парни или дизелови двигатели, които са достатъчно мощни, за да водят състав, в който биха се побрали 10-12 души. Наричат тези железници миниатюрна железница.
  ЖП макет
Размерите на подвижния състав варират от почти еднометровите в мащаб 1:8 до джобните в Z-мащаб. Типичното вагонче в мащаб НО (чете се Ха О), т.е. 1:87, е високо около 5 см и дълго от 10 до 30. Шестте най-популярни мащаба са означени съответно мащаб G (G scale), размер 1 (Gauge 1), мащаб О (O scale), мащаб НО (HO scale), мащаб ТТ (TT scale) и мащаб N (N scale), а напоследък расте интереса към мащаб Z (Z scale).
Мащаби в ЖП моделизма
 
 По материали от Уикипедия
снимки: продуктов каталог на Хобиленд

  В Хобиленд може да намерите всичко за ЖП моделизма - разгледайте тук!